2012
Ses bedst i browseren på din pc eller mac.

Juletræer ramt af mystisk sygdom

Juletræsproducent Carsten E. Andersen fra Fuglebjerg kan bare se til, mens træerne skifter farve og taber nålene.

En mystisk sygdom truer de sjællandske juletræsproducenter.

Den kaldes "røde nåle" og rammer træer som for eksempel den populære nordmannsgran, vi køber rigtigt mange af op til jul. Først bliver nålene røde, siden falder de af.

Sjællandske producenter ramt
På landsplan er mellem 2 og 3 procent af juletræerne syge. Men på Sjælland har flere producenter set op mod halvdelen af deres træer visne og dø, viser en rundringning, som DR Sjælland har lavet.

- Det her kommer til at koste branchen mellem 30 og 35 millioner kroner, siger direktør i foreningen Danske Juletræer om den mystiske træsygdom. Den kendes andre steder i Europa og i USA. Men der findes ingen midler mod den.

"Røde nåle" kom til Danmark i 1981. Og i 1995 ramte træsygdommen for første gang hårdt herhjemme.

- Vi har altid kendt til det. Men så var det bare nogle enkelte træer og vi tænkte, at det nok bare var en genfejl i de træer. Men i år er det helt vildt, siger juletræsproducent Carsten E. Andersen fra Fuglebjerg mellem Slagelse og Næstved, som lever af at skove juletræer.

Hos ham er hvert fjerde træ ramt.

- Og vi ved ikke, hvad vi skal stille op mod sygdommen, tilføjer han.

Geografisk forskel på angreb
Værst står det som sagt til på Sjælland, hvor nogle producenter har set halvdelen af deres træer visne. 

- Jeg har aldrig set et angreb så hårdt som det i år, siger ekspert i sygdomme på træer, Iben Thomsen fra Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Forskellen kan skyldes, at jorden på Sjælland er mere frodig. Men måske også en svamp kaldet Sydowia Polyspora, ligesom angrebene er værst de år, hvor sommeren er meget varm og træerne lige er sprunget ud.

Ingen kur mod "røde nåle"
- Vi har ikke helt styr på årsagen, men vi ved nogenlunde, hvilke faktorer der spiller ind. Men vi har ikke fundet ud af, hvordan vi kan bekæmpe det, siger Iben Thomsen fra Det Biovidenskabelige Fakultet.

Halvanden million juletræer pyntes op herhjemme hvert år, mens resten af de godt 10 millioner eksporteres til udlandet. Halvdelen til Tyskland.

Forbrugerne rammes ikke på prisen
Sygdommen "røde nåle" smitter dog ikke af på markedet for de, der skal ud og købe juletræ. Der er nok af dem og de ser ikke ud til at blive dyrere end sidste år, lyder det fra branchen.
kategorier